Az építési telek kiválasztása

A tervezés része a telek kiválasztása

Amikor leendő házunk helyét keressük, tulajdonképpen azt kell meghatároznunk, milyen körülmények között fogja családunk eltölteni az elkövetkezendő néhány évtizedet. Ennek fényében egyáltalán nem tűnik túlzásnak kijelenteni, hogy a megfelelő telek kiválasztása legalább annyira fontos, mint a jó tervezés, valamint a pontos kivitelezés. Természetesen mindenkinek szuverén joga eldönteni, hol szeretne élni, de vannak bizonyos szempontok, amelyeket nem árt szem előtt tartani. Íme:

Megközelítés

Lényeges, hogy milyen az útburkolat, valamint hogy a fontosabb intézmények milyen távolságra vannak. Gondoljunk át mindent: élelmiszerbolt, gyógyszertár, orvosi rendelő, posta, iskola, óvoda stb.

Szomszédok

Új osztású telkeknél vállalni kell némi kockázatot, hiszen nem tudhatjuk, kik fognak a szomszédságba költözni. Ha már az új osztásnál járunk, érdemes megjegyezni, hogy ilyen helyre csak akkor költözzünk, ha biztosan el tudjuk viselni, hogy ott bizony egy-két évig még építkezni fognak! Más a helyzet olyan telek esetében, ahol már vannak szomszédok. Tudjuk meg, kik ők, mivel foglalkoznak, szabadidejüket mivel töltik.

Közmű

Ha nincs a telken, akkor a telek tulajdonosának önköltségén be kell vezettetnie. Érdeklődjön minden kiszemelt teleknél, hogy a víz, az elektromos áram és a gáz be van-e kötve! Ha nincs, Önnek kell elintéznie.

Talajminőség

A talaj minősége nagymértékben befolyásolhatja az alapozás költségeit. Legtöbbször azonban ez a munka megkezdésekor derül ki. Ilyenkor kap a tulaj először a szívéhez, miután a kivitelező közli, mennyivel fog többe kerülni a munka. Jól teszi, ha a talaj minőségéről, valamint a talajvíz szintjéről a költségvetés kiszámítása előtt tájékozódik. Hogyan? Kérdezze meg bátran a szomszédokat, náluk mi a helyzet.

Beépíthetőség

Fontos szempont. Érdeklődjön a helyi földhivatalnál azt illetően, hogy mekkora a telek beépíthetősége, valamint az oda épülő lakóháznak a telek melyik részén, hogyan kell állnia. Lehet hogy előzetes tervein jelentős módosításokat kell eszközölnie emiatt. Ide tartozik például a kocsibeálló is. A telek kialakításából adódóan kivitelezhető-e egyáltalán, és hol, hogyan kell azt elhelyezni.

Tartozás, szolgalmi jog

Feltétlenül tudakolja meg a tervezés megrendelése előtt, van-e jelzálog, terhelési kötelezettség, vagy egyéb teher az ingatlanon. Nem árt annak sem utánanézni, valóban a tulajdonos próbálja-e eladni a telket, valamint haszonélvezeti jog van-e bejegyezve az építési telekre. A helyi földhivatalnál pontos felvilágosítást tudnak erről adni. Mindenképpen menjen be hozzájuk, mert ha a telken építési tilalom van, ott az is kiderül. Hasonlóan lényeges megtudni, van-e szolgalmi jog az adott telken. Sokan nem is hallottak még erről. Ha például egyik szomszédjának átjárási szolgalmi joga van a telekre, akkor Ön sem az építkezés során, sem a későbbiek folyamán nem akadályozhatja őt az Ön telkén való áthaladásban.

Közös tulajdon

Sokan sokféleképpen vélekednek a közös tulajdonú telkekről. Jogilag meglehetősen macerás ügy, mindenesetre a mint építész, a saját véleményem: Ha a tárgyalás során kiderül, hogy a kiszemelt telek csak résztulajdon, szálljon vissza a kocsiba, és lehetőleg padlógázzal hagyja el a helyszínt!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>